Sök
  • Maria Viklund

20 år av morgoncigg och grogg

Läs gärna inlägget om Den Stora Initieringen först, så hamnar detta i rätt sammanhang.


Det fanns en tid i mitt liv då frukosten bestod av en cigg och en kopp kaffe. Helst innan någon hade börjat prata med mig. Och det var en ganska lång period av mitt liv.


Det fanns en tid i mitt liv då vardagarna endast var en transportsträcka mot helgen och där sommarens onsdagspubar kom som en räddare i nöden, så att det blev legitim att dricka mitt i veckan.

Jag tyckte att jag levde livet. Jag tyckte att jag var fri.


Mat var ett nödvändigt ont, som bara var krångligt och trist. Dieten bestod till stora delar av pizza, snabbmakaroner och corn flakes. Nedsköljda med mjölk eller grogg.
Motion och rörelse fick kroppen på dansgolvet med alldeles för hög promille men med förvånansvärt bra balans.


Jag har slutat röka oräkneliga gånger i livet. Men det har aldrig hållit i sig. Förrän påsken 2012.

Jag har slutat dricka några enstaka gånger också. Särskilt de sista åren fram till 2013 då jag gav upp på riktigt.

Det tog några år innan jag faktiskt började tala om mig själv som alkoholist eller beroende. Jag sa oftast att jag överkonsumerat alkohol, eller någon annan omskrivning som inte kändes lika skamfylld.


Påsken 2012 skaffade jag och min dåvarande sambo en liten förtjusande hund. Vi kom båda överens om att vi skulle sluta röka när vi fick hem valpen, och på väg att hämta hem henne så stannade vi bilen och njöt av den sista ciggen.

Hur länge det höll i sig för min sambo vet jag ärligt talat inte, men för mig var det färdigrökt, sånär som på en "ilske-cigg" i samband med separationen från den nämnda sambon ungefär nio månader senare.

Av någon anledning så gjorde ansvaret för den där lilla lurvtussen till valp, att jag kunde välja gott. Inte framför allt för mig, men för hunden.


I februari 2013 flyttade jag in i mitt första egna hus och livet hade tagit en vändning som kom att bli avgörande för den fortsatta resan. Jag hade inte druckit mycket alls de sista åren, och jag skulle aldrig ha erkänt att alkoholen var ett problem för mig om någon hade frågat.

Men jag måste ju ha insett det själv, för när jag fick nycklarna till mitt hus den 7 februari 2013, så fattade jag beslutet att i det här huset skulle det aldrig få förekomma alkohol. Jag skulle inte förstöra energin i det paradis som jag hittat, genom att återgå till destruktivitet.

Och sedan den dagen är jag nykter.


Det tog några år till innan jag förstod att det fanns en poäng i att ta tag i undantryckta känslor och trauman för att livet på riktigt skulle börja flöda på. Men jag var kemikaliefri i alla fall.Idag när jag kokar mitt tevatten för att dricka chaga, och häller upp ett glas smoothie som jag sköljer ner de eteriska oljorna (i kapsel) med, så känns allt det där så otroligt avlägset. Ändå handlar det om en otroligt lång period av mitt liv.

Jag drack min första grogg när var 13 år och blev förälskad direkt. Det var typ 1992. Och jag gav upp år 2013. Det är halva mitt liv!


Hon som levde det där livet är ju jag. Det är också jag.

Hon finns i mig. I det här jaget som idag har kört sonen till dagmamman innan hon åker hem och fixar sin egen frukost och tar tag i dagens arbete.


20 år av högt alkoholintag, dålig kost och massor med giftiga kemikalier. Det är de åren som satt sina spår i mina celler.

Vi ger spåren, symtomen, olika namn, men faktum är att de flesta utav våra "sjukdomar" idag jobbar vi oss till helt på egen hand.


Idag gör jag medvetna val. Jag har inga regler kring vad jag "får" äta. Men jag är medveten om vad min kropp behöver och när den signalerar så är jag snabb med att korrigera och ge den vad den mår bäst av.

För jag vet att om jag inte gör det, då kommer jag inte att kunna leva det liv som jag önskar.

Om jag intalar mig själv att jag bara är fri om jag får äta och leva som jag gjorde under de där åren, då stryper jag min möjlighet att vara fri att skapa mitt liv på riktigt.

Och frihet är min största drivkraft! Fri och obegränsad vill jag leva. Då måste jag göra val som möjliggör det!148 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Dags att kalla in triben

Vilken märklig månad juli har varit. Trög. Inte alls samma schvung som våren och försommaren bjöd på. Känslan är att allt peakade i juni och att vi nu fått hålla andan och hålla tillbaka lite inför va

Johannesgatan 27 872 35 Kramfors +46 703395551

Orgnr 7905187840  F-skatt  Bg 380-2899 Swish 123 230 94 41

©2020 av Maria Viklund