Sök
  • Maria Viklund

Frågor och svar - juni *ME/CFS* *relationer* *jobba hemma*

Det kommer ofta ungefär liknande frågor till mig via mail och meddelanden, så jag tänkte börja sammanfatta dem så här, så att fler kan ta del av svaren.


ME/CFS Det är benämningen på den sjukdom jag diagnosticerades med 2017. Det står för Myalgisk Encefalomyelit/Chronic fatiuge syndrome och kallades för (mycket missvisande) kroniskt trötthetssyndrom.

Det är inte utmattning i bemärkelsen "gått in i väggen", men jag brukar säga att det är cellerna som kapsejsat och blivit utmattade. Det finns ingen entydig forskning kring vad som orsakar ME och det finns inget botemedel. Däremot så finns det mycket man kan göra för att dämpa symtom och förhindra att sjukdomen blir värre. Det viktiga är att få snabb diagnos och rätt hjälp från början. Överansträngning leder till kraftig försämring och de vanliga råden vid "vanlig" utmattning om att ta promenader eller träna måttligt, är rent livsfarliga för en ME-drabbad.

De symtom som karakteriserar ME är dels det som kallas PEM - ansträngningsutlöst försämring. Det betyder att dagen efter, eller några dagar efter en aktivitet blir man mycket försämrad i sina symtom. Att försämringen inte kommer omedelbart gör det svårt att veta vart gränsen går, då det beror på många olika faktorer, så som tillräcklig sömn, mental stimulans, känslomässig balans osv.

Ett annat karaktärsdrag är den kraftiga mjölksyran i musklerna som uppstår av nästan ingen belastning alls. Det är detta som kan göra det nästan omöjligt att orka ens gå mellan sängen och toaletten, eller att kunna sitta upp för att äta.

Innan jag blev sjuk visste jag inte ens att sjukdomen fanns, och jag hade haft ytterst svårt att förstå och sätta mig in i hur kroppen kan bli så totalt funktionsnedsatt.

Läs gärna mer om symtomen på patientföreningens hemsida och ta del av min berättelse i boken Om att dö mitt i livet och vad som händer sen, som finns online där böcker säljs.


RELATIONER

Jag får ofta mail från personer som påbörjat eller fördjupat sin personliga och andliga utveckling på olika sätt, och där partnern inte har samma intresse eller vilja till att arbeta med sin egen utveckling. Det kan kännas trist och svårt och de här människorna frågar ofta ungefär så här: "hur ska jag få min man/fru att inse att hen också behöver jobba med sig själv"?

Mitt svar är att det är inte ditt jobb att få din partner att förstå det.

När vi börjar jobba med oss själva så kan det hända att vi plötsligt upplever att den här människan som vi lever med inte längre passar in i det liv som vi önskar leva. Det kan vara som att vi ser oss själva och vår partner i ett annat ljus, och att våra värderingar förändrats så att de inte längre är samma som de var när vi mötte vår partner.

Det är helt okey. Det är livet. Vi får insikter om saker och vi utvecklas. Inte nödvändigtvis i samma takt som den vi lever med. Och det behöver inte göra det omöjligt att fortsätta leva ihop heller. Det är bara vi själva som kan avgöra det.

Det vi inte förändrar det väljer vi. Och vi kan inte förändra någon annan.

Så om jag inte längre anser att min partner och jag delar de saker som jag tycker är viktiga i livet, så behöver jag så klart kommunicera det, men jag kan aldrig kräva att min partner ska inleda sin förändringsresa om hen inte är redo för det.

Då behöver i så fall jag avgöra om jag vill fortsätta leva med den här människan eller inte. Ansvaret är mitt.

Jag är ansvarig för alla delar av mitt liv. Ingen annan är skyldig att göra mig lycklig.

Kan jag leva med en partner som inte delar mina intressen eller värderingar? Om ja, då så. Om nej, skapa den förändring som du behöver.


JOBBA HEMMA

Många är nyfikna på hur det går att jobba hemifrån med små barn och om det verkligen går att försörja sig.

Svaret är att det går utmärkt om man styr upp det så att det ska gå, och om man är villig att prioritera bort en del oväsentligheter.

Och ja, det går att försörja sig.

Jag råkar vara gift med en fantastisk man som tar ansvar för det mesta av hushållet och vårt barn, så att jag kan ägna mig åt min business. Hade jag inte haft det, så hade jag fått lösa det ändå på något sätt. För jag kan inte jobba på något annat vis. Det här är mitt kall och det som får min själ att skutta.

Om du har en dröm men tänker att du måste vänta tills barnen är stora, eller tills "rätt" tillfälle dyker upp, eller tills december för då kommer det vara bättre läge, så vill jag bara säga "gör det nu".

Skjut inte upp dina drömmar! Om du drömmer om ett liv med mer frihet, större möjlighet att skapa utrymme för umgänge med familjen och om att göra din hobby till din inkomstkälla, så KÖÖÖÖÖR! Vad väntar du på? Världen behöver dina gåvor och när du gör det som din själ längtar efter så ser universum till att det funkar!

Ja, det kanske kräver många och långa timmar i början. Det kanske kräver att du kan leva med dammtussar och att barnet får roa sig med Babblarna ibland. Men om två år, fem år, tio år - när du kan titta tillbaka på vägen du valde och säga "god damn I did it" så kommer du att tacka dig själv. Du har visat för dig själv, ditt barn och världen att det går att förverkliga sina drömmar.

Att jobba hemifrån ger så mycket frihet och öppnar för så många möjligheter! Vill du ha hjälp att komma igång så finns jag för dig!


Har du frågor kring områden som rör personlig och andlig utveckling, så hojta till så tar jag upp dem nästa gång.
36 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Dags att kalla in triben

Vilken märklig månad juli har varit. Trög. Inte alls samma schvung som våren och försommaren bjöd på. Känslan är att allt peakade i juni och att vi nu fått hålla andan och hålla tillbaka lite inför va

Johannesgatan 27 872 35 Kramfors +46 703395551

Orgnr 7905187840  F-skatt  Bg 380-2899 Swish 123 230 94 41

©2020 av Maria Viklund