Sök
  • Maria Viklund

Network marketing

Okey, kan vi bara pausa lite!? 

Jag har sett så gaaaaaalet många missuppfattningar om Network marketing på sistone så jag bara måste säga nåt! 

Först, kärt barn har många namn, men framför allt används Network marketing eller Multilevel marketing (som kan förkortas MLM). Poängen är densamma och fördomarna likaså. Network marketing är en företagsmodell som är på ENORM frammarch! Varför då? Jo, därför att dent passar utmärkt in i den nya tidens ekonomi, kommunikation och samhällsbygge! 

Men okey, vi måste börja från början. OM, jag säger OM, du har någon som helst föreställning om vad Network marketing är eller inte är, så lägg den åt sidan bara en liten stund. Jag ska inte ta den ifrån dig. Om du vill kan du plocka upp den alldeles strax igen. 

Så, låt mig fråga dig så här: Är du kund någonstans? Om svaret är nej, så tror jag dig inte. Du ÄR kund någonstans! Finns det någonstans där du är kund, där du är extra nöjd över service och/eller produkter? Något ställe som du känner att YES! This is my go-to-place?

Kan det tänkas att du har berättat för dina vänner om det här stället? Särskilt i situationer som dina vänner kan ha uttryckt ett behov som du vet att de skulle få tillgodosett på “ditt” ställe? 

Kan det hända att dina vänner också sällat sig till det ställets kundskara och kanske också berättar om det för sina vänner…? 

Var ärlig nu! Detta har hänt, eller hur?! 

Då kan jag avslöja för dig att du jobbat med Network marketing utan att få betalt för det!!! 

Grattis! ;) 

Det är okey. Du behöver inte börja fila på fakturan till “ditt” företag. För de arbetar inte så. Men det finns företag som gör det. Som faktiskt belönar sina nöjda kunder för att de berättar för sina vänner om hur nöjda de är. Och det är en BRILJANT affärsidé! Den ger människor möjlighet att skaffa sig en extra inkomst för lite guldkant i tillvaron, eller varför inte en sjuhelsikes brakinkomst som gör att man kan leva i ekonomisk frihet resten av livet!? 

Ja, visst, det finns säkert de som inte behandlar den här företagsformen på ett balanserat och konstruktivt sätt, men det är ett “individ-problem”, det är inte företagsmodellen det är fel på. 

Låt mig ta mig själv som exempel. “Mitt” företag heter Young Living, och är mest känt för att producera och sälja eteriska oljor av terapeutisk grad. Det är alltså DE som säljer oljorna. Inte jag. Jag säljer ingenting. Det betyder att jag behöver inte hålla koll på lagersaldo, leveranser, kundregister eller löner. Men jag får likafullt vara en del av företaget. Jag får kalla det för mitt. Jag antar att det finns de som arbetar med Network marketing som inte känner något särskilt för vare sig produkter eller företag, men för mig är det inte så. Det är handlar inte om vilka “billiga strumpor” som helst. För mig handlar det här om att jag sätter mitt namn på en produkt och ett företag som håller den etiska standard som jag kan stå för. De bidrar till världen på ett sätt som är helt i linje med min egen strävan och övertygelse. Kort sagt så kan jag med stolthet säga att Young Living är “mitt” företag. Men jag säljer inte deras produkter. 

Det gör du väl, tänker någon nu. Jag ser ju hela tiden att du delar om de där oljorna! 

Japp. Det är helt korrekt. Jag delar om min upplevelse av oljorna. Jag delar om hur de har betydelse i mitt liv. Ungefär som du, när du berättar för dina vänner om den där fantastiska korven, osten, telefonen, bilmeken eller vad det nu är som är “ditt” företag. Du berättar om varför du är nöjd. Du förklarar vad produkten eller tjänsten gjort för dig. 

När grannen har problem med bilen så säger du “åk till Peter, han kirrar det där”. När kollegan undrar över bästa grillen, så hänvisar du till senaste gasolgrillen från “Kol & korv”.

När grannen har problem från nervsystemet så säger jag “vet du, det finns en olja som kan balansera upp det där”. 

Samma sak, men när grannen klickar in på Young Living och skaffar sin olja, så får jag en slant i belöning av Young Living. Kanske får du en kopp kaffe av Peter nästa gång ni ses. Vad vet jag. Av Kol & korv får du kanske inte ett smack för de vet inte ens vem du är… 

För mig betyder möjligheten med Network marketing att jag kan jobba hemifrån och styra mer över min egen tid. Och här kommer nästa grej. Jag JOBBAR. Jag sitter inte och fiser runt och pengarna bara regnar in över mig. Det här är ett jobb. De som påstår att du kan bli framgångsrik med Network marketing utan att behöva GÖRA något, de är bara ute efter sin provision. Jag jobbar. Jag hjälper mitt team i det de behöver hjälp med. Jag utbildar dem och coachar dem. Jag skriver ihop texter och fixar bilder till inlägg. Jag kontaktar de som visat intresse och följer upp vad jag kan göra för dem. Jag utbildar mig själv så att jag bättre ska kunna vägleda mina medmänniskor till rätt produkt. Jag skapar onlineevent och föreläsningar och jag åker hem till människor och presenterar oljorna och företaget (inte nu förtiden dock. Thank God för internet.) Jag jobbar. Och lönen kommer från Young Living i form av provision och ibland en och annan bonus om jag jobbat på bra. Men vad är det jag gör när jag jobbar? Jo, jag erbjuder människor lösningar på sina problem. Jag säljer inte oljor. Varför gör jag det? Jo, för att jag bryr mig. Jag har upplevt vilken enorm skillnad oljorna gör för mig och det vore rent egoistiskt av mig att inte vilja dela det med människor som jag bryr mig om. 

Jag jobbar med naturlig, hållbar hälsa och oljorna är ett utav mina verktyg. 

Om några år, tio kanske, då kommer jag att ha byggt ett starkt, stort team och jag kommer att ha en gaaaaaalet hög månadsinkomst (googla Young Living income disclosure för faktiska siffror på vad som är möjligt) och då kanske jag inte kommer att jobba lika många timmar som jag gör nu. Men fram till dess kommer jag att ha lagt ner själ och hjärta i att bygga mitt team och vägleda och guida dem i att bygga sina team. Jag kommer att ha gjort mig förtjänt av vartenda öre! Och vet du. Jag vet exakt vad jag ska göra med överskottet! Jag ska starta en fond där människor som har det ansträngt ekonomiskt ska kunna söka pengar för att kunna ta hjälp av alternativa terapeuter. Och varje ny person som tar hjälp av oljorna via mig idag, är med och bidrar till att den fonden ska bli verklighet!

Det här är min möjlighet att skapa ekonomisk frihet för mig och min familj OCH skapa den förändring som jag vill se i världen - jag vill göra hälsa tillgänglig för alla! Vart ligger inkomsttaket där du är anställd? Har du samma möjlighet som dina chefer att få samma inkomst? Jag har det. Jag har samma möjlighet att nå den högsta inkomstnivån som alla andra. Jag behöver bara jobba för det. Som alla andra!

Börjar du förstå vilka enorma möjligheter som öppnar sig med den här företagsmodellen?! ENORMA! Glöm allt du hört om pyramidspel och andra tokiga fördomar om Network marketing! Det är inget skumt, det är inget fuffens. Jag “tar” ingens pengar. Jag erbjuder lösningar på mina vänners problem och får betalt för det. Det är en briljant affärsmodell. Men ja, jag vet att det finns de som går all in för att sälja sitt företags produkter och det kan ibland bli….vad ska vi kalla det....påfrestande…? Men det behöver inte bli så. Det behöver inte skötas så. Det är inte affärsmodellens fel. Den är briljant! När network marketing nyttjas konstruktivt och balanserat så skapar det relationer över gränser, det bygger upp människor och hjälper människor att växa och det skapar en mer balanserad värld! 

När Gary och Mary Young grundade Young Living, så visste de vad de gjorde. De hade kunnat skapa butiker och haft anställda som sålt oljor. Men deras vision för världen var större än så, och de visste att när människor använder den här affärsmodellen som det är tänkt, så skapas relationer och mänskligt mervärde som ger ringar på vattnet över hela världen. Och det är när vi använder Network marketing på det sättet som vi lyckas! Det är då vi bygger starka team - för jag kan inte lyckas om inte mitt team lyckas, och det är då vi skapar en bättre värld!

Nu kan du ta upp den där föreställningen du hade om Network marketing igen och se om du vill behålla den. Om du vill det så är det helt okey. Din sanning behöver inte vara min sanning. 

Men om du känner att det här på något sätt känns rimligt och lockande så är du välkommen att höra av dig. Kanske har du en plats i mitt team!? 

17 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Dags att kalla in triben

Vilken märklig månad juli har varit. Trög. Inte alls samma schvung som våren och försommaren bjöd på. Känslan är att allt peakade i juni och att vi nu fått hålla andan och hålla tillbaka lite inför va

Johannesgatan 27 872 35 Kramfors +46 703395551

Orgnr 7905187840  F-skatt  Bg 380-2899 Swish 123 230 94 41

©2020 av Maria Viklund